Home » Tekeningen » Jezus » Patty Smith

Patty Smith

Patty Smith, geboren in 1946, is een  is een Amerikaanse singer-songwriter en dichteres. Zij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het punkgenre in New York. Vandaar ook haar bijnaam 'The Godmother of Punk'. Haar werk is een fusie van rock en poëzie.
Zij komt uit een  gezin van Jehovah’s Getuigen. In haar tienerjaren verliet ze deze organisatie omdat ze deze te beklemmend en te begrensd vond.  In 1975 herschreef ze het nummer 'Gloria' van Van Morrison en voegde deze zin toe "Jesus died for somebody's sins, but not for me".   Ik heb in de tekening het tweede deel van de zin weggelaten, ik laat de deur liever open. Het nummer was het openingsnummer van 'Horses'.  Zie songtekst.


In  een interview in 1972  zei ze: "Als ik die slechte dingen over God of Christus zeg, meen ik die dingen niet. Ik weet niet wat ik bedoel; het geeft iemand gewoon een nieuwe kijk, een nieuwe manier om naar iets te kijken. Ik bekijk dingen graag vanuit tien of vijftien verschillende hoeken, weet je. Dus het geeft mensen een kans om godslasterlijk te zijn door mij.”  
"Mensen kwamen constant naar me toe en zeiden: 'Je bent een atheïst, je gelooft niet in Jezus', en ik zei: 'Natuurlijk geloof ik in hem'... ik zeg dat, weet je, dat het concept van Jezus, daar geloof ik in. Ik wilde gewoon de vrijheid. Ik wilde vrij van hem zijn. Ik was 20 jaar oud toen ik dat schreef, en het was een soort van mijn jeugdige manifest. Met andere woorden, ik wilde niet braaf zijn, weet je, maar ik wilde niet dat Hij zich zorgen om mij zou maken, of ik wilde niet dat Hij de verantwoordelijkheid op zich nam voor mijn wandaden of mijn jeugdige verkenningen. Ik wilde vrij zijn. Het is dus echt een statement over vrijheid.” 
Bron: https://www.covermesongs.com/

'Gloria' gaf me de kans om ons muzikale en spirituele erfgoed te erkennen en te verwerpen. Het personifieert voor mij, binnen zijn puberale verwaandheid, wat ik als kunstenaar heilig vind. Het recht om te creëren, zonder verontschuldiging, vanuit een standpunt dat verder gaat dan gender of sociale definitie, maar niet verder dan de verantwoordelijkheid om iets van waarde te creëren. Bron: Genius.com 

"Het was mijn verklaring van onafhankelijkheid van geketend te worden door een bepaalde religieuze instelling, niet een verklaring tegen Jezus Christus. Dat is het begin van mijn evolutie als jonge persoon die me bij Horses bracht." Bron: Songfacts 

"Ik schreef de eerste regels van 'Gloria' toen ik 20 was", zegt de zilverharige zangeres, die in de vergaderruimte van een kantoorgebouw op Times Square zit. “Ik heb het een paar jaar later opgenomen voor Horses, maar eigenlijk was het een verklaring van mezelf, niet zozeer over Jezus. Hij is het voertuig, maar ik verklaarde mijn bestaan, mijn recht om mijn eigen fouten te maken, mijn recht om mijn eigen keuzes te maken. Ik definieerde het type artiest dat het domein van rock & roll betrad en het type artiest dat ik was, iemand die haar eigen beslissingen zou nemen. Ik word door niemand verzorgd.”  Bron: Rollingstone.com  

In een artikel van https://evangelicalfocus.com/ wordt haar leven beschreven onder de titel:  'The childhood dreams of a Jehovah’s Witness'.  Over 'Gloria' wordt daar gezegd:  Ze wilde niet dat 'een ethisch en mythisch symbool de schuld of de eer zou krijgen voor wat ik doe'. In 1977 kreeg ze een ernstige val waardoor ze ernstig gehandicapt had kunnen zijn. Het ongeluk duwde haar naar een diepere mythische zoektocht. Het resultaat was haar beroemde album Easter (1978), gericht op de persoon van Christus. "De mythe van Christus is nog steeds spannend en stimulerend voor mij, en of hij een echt persoon is of niet, maakt niet zoveel meer uit".

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.