Home » Tekeningen » Jezus » Leonard Cohen

Leonard Cohen

Leonard Cohen (1934 – 2016) was een Jood, geboren in het Canadese Montreal. Hij was folksinger-songwriter, dichter en schrijver. Hij had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So Long, Marianne.  En in dat eerst genoemde lied Suzanne (songtekst) wijdt hij een heel couplet aan Jezus . 
Ik las op Quara:  Het een verloren zaak is om de teksten van Leonard Cohen letterlijk te interpreteren of erachter te komen wat ze echt betekenen, datzelfde geldt voor Bob Dylan. Toch citeer ik een aantal verklaringen:

'Suzanne' werd geïnspireerd door Cohens platonische relatie met danseres Suzanne Verdal. De teksten beschrijven de rituelen die ze genoten toen ze elkaar ontmoetten: Suzanne nodigde Cohen uit om haar appartement bij de haven in Montreal te bezoeken, waar ze hem Constant Comment thee zou schenken, en ze zouden door het oude Montreal wandelen langs de kerk van Notre -Dame-de-Bon-Secours, waar zeelieden werden gezegend voordat ze de zee op gingen (Wikipedia).

‘Suzanne’ gaat over een meisje dat Cohen ooit via een vriend ontmoette. In het lied beschrijft de zanger een scene waarin zij hem naar haar woning aan de rivier brengt. Wat zich daar voltrekt lijkt in nevelen gehuld. Hij borduurt verder op de spirituele aard van die liefde door in het tweede couplet plompverloren met Jezus op de proppen te komen. Dit tweede verhaal loopt min of meer parallel aan het eerste en dient als toelichting op de verhouding met het meisje: ook hier is er als het ware sprake van een ontmoeting tussen gelieven – en ook hier wordt het lichaam aangeraakt door de geest. 
De figuur van Jezus duikt vaker op in de teksten van Cohen.  Hij bracht zijn leerstellingen in praktijk en week er nooit van af. Deze consequente handelwijze maakte hem bijna onmenselijk; de spirituele kracht die eruit spreekt moet Cohen geboeid hebben. Vandaar dat hij de man regelmatig laat optreden in zijn teksten. Keren we terug naar Suzanne. Om het even of nu het meisje of de dichter zelf vergeleken wordt met Jezus, de aanwezigheid van deze bijzondere mensenzoon in dit gedicht staat symbool voor de liefdesverhouding waarover Cohen spreekt. Die verhouding blijkt een intens spirituele band geweest te zijn tussen Cohen en de werkelijk bestaande Suzanne Verdal uit Montreal. De zanger beschrijft een mystieke eenwording van twee zielen die slechts weinigen gegeven is (aafm).

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.