Zwolle

Vrije bewerking van een stadskaart die Joan Blaeu in 1649 van Zwolle heeft gemaakt. Gemaakt met Procreate.Opvallend dat waar nu de Melkmarkt is, een kanaal was, die via de Oude Vismarkt doorliep langs Oude Vismarkt en Gasthuisplein en Ter Pelkwegstraat. En dat er een hand-vol molens in de stad stonden.

Lees meer »

Herman Brood

Ja, ik weet nog waar ik was, toen ik het in de krant las. Het was zomer 2001, we waren op Schiphol, we kwamen terug uit Thailand. Tragisch, maar ergens ook 'op zijn manier' eindigde het leven van Herman Brood in Amsterdam.

Lees meer »

IJssel biënnale 2023

27 kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om een nieuw, tijdelijk kunstwerk te maken op een bijzondere locatie in de IJsselvallei. Eén van hen in Wilma, haar project: Veeneiken 1.

Lees meer »

Gouache oefen dag

In het atelier van Marijke ten Cate op zaterdag 13 mei  een workshop 'Werken met gouache' gevolgd. Naast een heleboel informatie over deze verf soort, dat eigenlijk plakaat verf is, kon je diverse merken gouache uitproberen en verschillende soorten papier.  Heel leerzaam en inspirerend. En altijd mooi om een vak-vrouw aan het werk te zien.Het doel was niet 'iets moois maken', maar kennis maken met deze verf soort.Al het werk werd aan het eind van de dag besproken, en er werd gevraagd wat je geleerd hebt.Aanbevelenswaardig!

Lees meer »

Boekomslag

Voor uitgeverij Daniel in Zwolle een boekomslag gemaakt.  Titel van het boek: 'Als Levende Stenen'.Het boek komt begin 2023 uit, gaat nu naar de drukker. Dit is het 33e boek waar ik voor getekend heb. Zie bij 'boeken'.

Lees meer »

Nationale Poepdag

Ieder jaar organiseert de Maag Lever Darm Stichting nationale Poepdag. Aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid en kan helpen bij vroegtijdig constateren van darmkanker. (website). Omdat wij bij Vanderkamp veel werken met rioolwater grijpen we deze gelegenheid aan om te wijzen op onze 'obstipatie-vrije-pompen' die we in kunnen zetten voor het verpompen van rioolwater. Zie: op Instagram en  Facebook.

Lees meer »

Tegen-opzieners

Ik vond een aantekening met een opmerking van Danny Hogeboom uit 2014 terug....  Danny alsnog bedankt!Cartoon verschijnt vandaag in ChristelijkNieuws.nl

Lees meer »

Bretagne Frankrijk

Sinds kort volg ik bij Zinkwit lessen in het 'open atelier' (website), onder leiding van Tiemen Voorhorst (website).Om wat te oefenen met waterverf heb ik een schilderij van Eric Lapape (instagram) als voorbeeld genomen.Op papier, 50x100 cm.

Lees meer »

Ze bedoelen het goed

Tekening voor uitnodiging van toerustingsmiddag voor opvoeders en jeugdwerkers.Verschijnt vandaag op ChristelijkNieuws.nlGebruikt in poster in 2007.Uitnodiging stond ook in de Stentor.

Lees meer »

Collecte

Een van de vele markante uitspraken van mijn opa Hendrik Jan Oudenampsen.Cartoon verschijnt vandaag op ChristelijkNieuws.nl

Lees meer »

Profeten

Idee is van Kees Goedhart, die deze grap maakte in een preek in 2014. Eerder in iets andere vorm gebruikt voor de EO.Cartoon verschijnt vandaag op www.christelijknieuws.nl 

Lees meer »

Controle vraag

Leuk als een vraag het antwoord uitsluit. Idee kwam toen ik keek naar een video van de Amerikaanse cabaretier Tim Hawkins over 'Hand Raising' (YouTube). Cartoon verschijnt vandaag op www.christelijknieuws.nl

Lees meer »

Kerst vol!

De geschiedenis herhaalt zich.... De herberg is vol...Cartoon verschijnt vandaag op www.christelijknieuws.nl 

Lees meer »

Andere vertaling

Idee kwam toen ik de term Tabula Rasa hoorde. Los van het feit of een mens werkelijk als een onbeschreven blad geboren wordt of niet, het is wel intrigerend hoe en waarmee onze 'tabula rasa',  als een wassen tafel waarop de prikkels via de zintuigen als kennisbeelden opgeslagen worden, beschreven wordt. Cartoon  verschijnt vandaag in www.ChristelijkNieuws.NL

Lees meer »

Lissabon

Papier, A3, Oostindische Inkt, kroontjespen en Waterverf.Vrij naar Alex van Nes, 'Sketernal' (The famous yellow trams climbing the streets of Lisbon).

Lees meer »

Vraagbaak

In een column van Willem Ouweneel las ik: ‘Een vriend van mij had boven zijn ontbijttafel een bordje hangen waarop stond: ‘Er zijn maar twee meningen: de mijne en de verkeerde’. Maar zijn kinderen wisten gelukkig dat hij dat niet meende; hij wilde slechts de draak steken met al die medechristenen die ook van de minder essentiële onderdelen van de christelijke waarheid allemaal precies wisten hoe ze in elkaar zaten’ (bron). 

Lees meer »

Het geven van Tienden

Het geven van tienden (10%).Tekening eerder gebruikt, zie VEZ 2006, nu ingekleurd.Tekening in iets andere vorm eerder gebruikt voor EO.Cartoon verschijnt vandaag op www.ChristelijkNieuws.nl

Lees meer »

U bent nieuw hier?

Nieuw in de kerk? Ga dan gelijk aan het werk!Tekening eerder gebruikt, zie VEZ  2015.Getekend met pen, gescand, en met CorelDraw ingekleurd.Tekening verschijnt vandaag op ChristelijkNieuws.nl

Lees meer »

OpgeZwolle

OpgeZwolle was een band in Zwolle van 2001-2007 (info).Verspreking van 1 Korinthe8:1, oude vertaling.

Lees meer »

Diaconaal Project

Tekening eerder gebruikt, zie VEZ  2009.Getekend met pen, gescand, en met CorelDraw ingekleurd.Tekening verschijnt vandaag op www.ChristelijkNieuws.nl

Lees meer »

De Kus

'De Kus'.Beeld van het  vissersmeisje met haar vriendje. Beeld is gemaakt door  Natasja Bennink in de muur bij de Vischpoort in Harderwijk.Podlood, vulpen en waterverf, op papier A4.

Lees meer »

Ezechiël de Lange, Harderwijk

In Harderwijk werd ik getroffen door het beeld van Natasja Bennink van Ezechiël die viool speelt. Dit beeld is één van de Twaalf bronzen beelden in Harderwijk, die iets verteld over een bijzonder moment uit de geschiedenis van Harderwijk. Van de foto later thuis deze tekening gemaakt. Met een vulpen getekend (zonder podlood) en met aquarel verf ingekleurd.

Lees meer »